понеделник, 20 юли 2015 г.

Пълнени домати с кайма и ориз

Печени пълнени домати

За приготвяне на пълнени домати, избирайте големи, зрели домати с плътна кожа, за да не се разпукат по време на печене.

Време на приготвяне: 60 минути 
Порции: 4-8

Необходими продукти:
1/3 чаша дългозърнест ориз
2 с.л. растително олио
1 глава лук
2 скилидки чесън
250 гр смесена кайма
8 бр. домати
сол и смлян черен пипер на вкус
1 с.л. зехтин
подправки на вкус


                                                      Начин на приготвяне:
1. Сварете ориза до готовност.
2. Загрейте фурната на 200 градуса.
3. Загрейте тиган с олио и запържете ситно нарязания лук и чесън до омекване, като разбърквате. Добавете каймата и увеличете котлона. Пържете, докато каймата побелее. Отстранете от котлона.
4. Отрежете върха на доматите, така че да се получат капачета и внимателно ги издълбайте с помощта на чаена лъжичка. Нарежете месестата част на малки кубчета, отцедете от сока.
5. Смесете каймата със сварения ориз и нарязаните домати. Подправете на вкус.
6. Напълнете доматите с приготвената плънка и ги захлупете с капачетата. Напръскайте със зехтин и сложете във фурната да се запекат за 20 минути. Сервирайте пълнените домати топли.

0 коментара:

Кажете какво мислите ...