петък, 8 май 2015 г.

Малки трикове за рязане на лук без сълзи


  Да нареже лука без нито една пролята сълза.... е нещо, за което всяка домакиня мечтае. Рязането на лук се счита за едно от най-неприятните занимания в кухнята, което винаги е съпроводено със сълзи и неприятно усещане за парене на очите. Чудите ли се защо това е така? Причината се крие в ензимите, които се освобождават при рязането на лука. Те произвеждат газ, наречен пропанетиал сулфоксид. Когато този газ достигне очите, реагира с вoдата и се образува киселина, която причинява дразнене. Вследствие на дразненeто, слъзните жлези отделят сълзи, за да разтворят и отмият дразнителя. Съществуват няколко изпитани метода, с които може да намалите агресивното въздействие на лука върху вашите очи. 

За да спрете "лучените" сълзи, пробвайте някой от следните трикове:

Хладилник
Преди да започнете да режете, оставете лука да престои в хладилника за 15 минути.

Вода
Сложете лука за малко в съд с вода и след това го нарежете.

Оцет
Балсамовият оцет е ефективен за предотвратяване на разпространението на ензими от лука, които причиняват сълзенето на очите.

Свещ
Запалете свещ и я поставете в близост до дъската за рязане. Пламъка на свеща ще неутрализира веществата, които ще се отделят от лука.

Нож
Ако използвате много остър нож ще избегнете намачкването на лука, което увеличава освобождаването на ензимите, т.е. веществата, които ви карат да се "разплачете".

Можете да опитате всички методи и да изберете най-ефективния за вас начин, с който да избегнете неприятното усещане при рязане на лук. 

0 коментара:

Кажете какво мислите ...